Klassikkovideopelit

Tietotekniikan kehittyessä pelien elinikä jää usein kovin lyhyeksi uudempien monipuolisempien ja realistisempien pelien syrjäyttäessä vanhemmat. Mutta kuten musiikkimaailmassakin, on pelimaailmassa myös omat ikivihreänsä.

Yksi vanhimpia yhä kulttiasemassa olevia klassikkopelejä on Pac-Man. Pac-Man on 1980 lanseerattu kolikkopeli, jossa liikutaan sokkelossa keltaisella Pac-Man-hahmolla syöden pisteitä ja vältellen haamuja. Erikoispisteen syötyään voi Pac-Manilla syödä myös haamun lyhyen ajan sisällä. Syöty haamu palaa kuitenkin jonkin ajan päästä peliin mukaan. Pac-Man on käännetty lukemattomille alustoille ja niinpä sen tarina ei olekaan päättymässä vielä hetkeen.

Nintendon Super Mario-pelisarjassa seikkailee putkimiesveljekset Mario ja Luigi. Tasohyppelyssä kuljetaan maailmasta toiseen prinsessaa pelastamaan. Vastassa on muun muassa sieniä, kilpikonnia sekä tykkejä. Perustilanteessa Super Mario päihittää vastustajansa hyppäämällä niiden päälle, mutta erikoiskykyjä sienien syömisestä saatuaan voi Super Mario vaikkapa heitellä tulipalloja. Leimallinen ja kaikkialla tunnettu taustamusiikki siivittää Super Marion putkia pitkin lihansyöjäkasveja vältellen kentän päättävälle lipulle.

Tietokoneelle kehitetyt Transport Tycoon sekä Transport Tycoon Deluxe vievät pelaajan kuljetusyrittäjän paikalle. Klassikkopelissä luodaan koko pelimaailman kattava kuljetusverkosto. Liikennettä voi harjoittaa maanteitä, rautateitä, vesiteitä sekä ilmateitä pitkin. Pelaajan vastuulla voi olla myös tieverkoston laajentaminen ja toisinaan jopa erilaisten tehtaiden perustaminen. Peli alkaa usein 1950-luvulta, jolloin käytössä on yksinkertaisia autoja sekä höyryvetureita kehittyen aina sadan vuoden aikana teknisempiin ja tehokkaampiin laitteisiin. Erilaisia resursseja kuljetetaan jalostuslaitoksiin ja näistä edelleen kaupunkeihin, esimerkiksi metsästä puuta sahalle ja sahalta tehtaalle sekä lopulta tehtaalta kaupunkiin tarvikkeita. Transport Tycoon-pelien julkaisijan kehitystä on jatkanut aktiivinen harrastelijajoukko, jolloin peli kehittyy edelleen sekä laajenee moneen suuntaan.

Nähtäväksi jää, miten pitkä on perinteisen yksinkertaiseen ajatukseen perustuvan Angry Birdsin suosio. Mobiilipelaaminen on ohittanut toki jo 1990-luvun tietokonepelaamisen kehityksen ja mobiililaitteisiinkin kehitetään jatkuvasti monimutkaisempia ja enemmän laskentatehoa vaativia pelejä. Toisaalta kuten nämä klassikkopelit osoittavat, yksinkertaisuus on usein kullanarvoista ja sillä saadaan suurin yleisö innostumaan pelistä.