Suositut lautapelit

Ensimmäiset lautapelit on kehitetty tuhansia vuosia sitten. Lautapeleissä liikutellaan usein tiettyjen sääntöjen mukaan pelilaudalla olevia nappuloita. Perinteisimmät lautapelit ovat kahden hengen pelejä, jolloin kaksi pelaajaa pelaa vastakkain, kun sittemmin moderneissa lautapeleissä voi osallistujia olla useampiakin. Myös yhden hengen lautapelejä tunnetaan.

Tunnetuin länsimainen klassikkolautapeli lienee shakki. Shakissa liikutellaan 8×8 ruudun kokoisella ruutupelilaudalla armeijan muodostavia nappuiloitaan suojellen omaa kuningasta ja vastaavasti hyökäten vastustajan kuningasta kohti. Shakki on erittäin strateginen peli eikä useiden modernimpien lautapelien tavoin perustu lainkaan satunnaiskertoimiin, kuten nopan heittoon. Muita strategisia kahden pelaajan klassikkopelejä ovat muun muassa tammi, mylly, backgammon ja othello.

Tammessa kaikki pelinappulat ovat alkuasetelmassa samanarvoisia sekä liikkuvat samojen sääntöjen mukaisesti. Niin ikään 8×8 ruutuisella pelilaudalla pelattavassa pelissä pyritään ”syömään” vastustajan kaikki pelinappulat liikuttamalla nappula omalla vuorolla vastustajan nappulan yli vapaaseen ruutuun. Pelilaudan päätyyn päästessä nappulasta tulee niin sanottu kuningatar, jolla voi liikkua myös taaksepäin.

Modernimmat lautapelit sisältävät erilaisia teemoja sekä pelattavuutta on kohennettu satunnaisuudella. Näin ollen pelissä saattaa menestyä paremmin kuka vain, eikä ajanvietteeksi tarkoitettu peli pääty aina konkarin voittoon. Satunnaisuutta lisätään esimerkiksi nopanheitolla tai erilaisilla korteilla. Yksi tunnetuimpia ja varioidumpia tällaisia pelejä on Monopoly. Business-luokkaan pelaajan vievä peli pelataan jonkin kaupungin katujen mukaan nimetyllä laudalla. Pelissä tehdään kiinteistösijoituksia ja pyritään saattamaan muut pelaajat konkurssiin.

Kotimaisista temaattisista lautapeleistä tunnetuin lienee Afrikan tähti. Afrikan tähdessä lähdetään Afrikan muotoisella pelilaudalla etsimään nimensä mukaisesti Afrikan tähteä, valtavaa timanttia. Pelissä liikutellaan arpakuution silmäluvun mukaisesti omaa pelinappulaa kohti eri kaupunkeja ja matkalla voi kohdata rosvoja tai löytää muita jalokiviä, joista saa rahaa käyttöönsä. Rahalla voi taasen matkustaa vaikka laivalla.