Ulkoilupelit

Ulkoilmassa pelattavat pelit ovat säilyttäneet ja nyt ehkä jopa kasvattamassa suosiotaan huolimatta tietokone- ja videopelien valtavasta suosiosta. Yhteisöllisempänä ja sosiaalisempana kanssakäymisen muotona pidetyt ulkoilmapelit luovatkin sopivaa vaihtelua tietokoneen ääressä sisätiloissa näpyttelylle.

Tunnetuin suomalaispeli lienee mölkky. Mölkyssä heitetään puukapulalla numeroituja puukapuloita kumoon ja kerätään pisteitä. Pelaaja saa pisteitä heittonsa mukaisesti; yhden kapulan kaataessaan saa pelaaja kapulassa olevaa numeroa vastaavan määrän pisteitä ja useamman kapulan kaataessaan on pistesaalis kaadettujen kapuloiden määrä. Pelissä tähdätään 50 pisteeseen, jonka ylittyessä pelaajan pistemäärä palautuu 25:een. Mölkyn kaltainen gotlantilaispeli Kubb on hyvin samanlainen, joskin pelialue on hieman erilainen ja pelivälineistössä on eroja.

Ranskasta lähtöisin olevassa Petankissa heitetään tai vieritetään metallikuulia mahdollisimman lähelle pientä maalipalloa. Maalipallon heittämisen jälkeen kukin pelaaja tai joukkue heittää oman kuulansa kohti maalipalloa tai vaihtoehtoisesti kohti vastustajan palloa yrittäen työntää sitä kauemmaksi. Tietenkin taktikointiin kuuluu myös pallojen heittäminen esteeksi. Pistelaskussa pelaaja tai joukkue saa pisteitä sen mukaan, että miten monta omaa palloa on lähempänä maalipalloa kuin yksikään vastustajien palloista.

Heittolajien lisäksi voi ulkoilmassa pelata esimerkiksi airsoft- tai paintball-sotapelejä. Peleissä käytetään joko muovikuulia ampuvaa aitoa asetta muistuttavaa airsoft-asetta tai värikuulia ampuvaa paintball-merkkainta. Pelit ovat parhaimmillaan joukkueissa joko eliminointiperiaatteella tai jostain päämäärästä, kuten lipunryöstöstä, taistellen. Pelejä voi pelata harrastusseuralta vuokrattavilla välineillä tai useiden elämyspalveluita tuottavien yritysten avustuksella.